30 Vanliga och lite ovanliga tips för att lindra smärta mot gikt


Vanliga och ovanliga tips för smärta mot gikt

Du som upplevt smärtan av en giktattack vet att den inte är att leka med. Du har säkert försökt det mesta för att lindra smärtan och försökt må bättre även om det stickande och skjutande obehaget i foten fortsätter. Gikt kan även drabba andra delar av kroppen som handen men i de flesta fall så börjar svullnaden i foten.

Gikt uppstår när urinsyrehalten ökar i kroppen och kristaller skapas. Dessa kristaller tränger sig in i lederna och orsakar för många en outhärdlig smärta som gör att man får svårt för att gå eller röra sig. Det kan oftast kännas som nålar som sticks och det enda man kan göra i det fallet är att ligga ner men oftast orsakar till och med det smärta. Gikt kan vara ärftligt men det uppstår främst på grund av hälsovanor och ofta en proteinrik diet som gör att mer urinsyra skapas. Det är därför viktigt att ta hand om sin hälsa för att förhindra att gikt uppstår.

Här har vi samlat flera vanliga och även lite ovanliga tips för hur du kan lindra smärtan när en giktattack uppstår. Tipsen har vi hittat runtom på nätet och samlat på i denna artikel. Jag hoppas du hittar något som fungerar för dig.

 1. Drick mer vatten

Detta har du säkert hört innan men det är viktigt att dricka en hel del vatten när man lider av gikt. Giktkristallerna sprids och sätter sig i lederna och de skapas oftast på grund av att man dricker för lite vatten i kombination med att man är ohälsosam. Du vill inte vara uttorkad och glöm inte att hålla en koll på vädret, se till att dricka tillräckligt med vatten när det blir varmt. Tänk dig att vattnet renar din kropp och fortsätt att dricka mer både när du lider av gikt och när en skjutande giktattack uppstår. Se det som ett vattenfall som åker från halsen ner till foten och får giktkristallerna att forsa iväg.
Källa.

 1. Drick kallt vatten

Du ska självklart dricka vatten men det kan också vara riktigt behagligt att dricka kallt vatten, till och med iskallt. Kyla hjälper till att få ner svullnader och när man lider av gikt är oftast foten helt svullen och inflammerad. Om du dricker kallt vatten med is så kan du få en känsla av att hela kroppen, inklusive svullnaden, kyls ner.
Källa

 1. Lägg is på eller runt området

Kyla hjälper att få ner svullnader och även lindra smärta. När man har gikt i exempelvis foten så kan man känna extrem smärta bara av att röra området. Testa att först känna efter var exakt det gör och inte gör ont. Sedan kan du placera is så nära som möjligt till det svullna området och samtidigt självklart fokusera på att undvika smärtan. Du kommer snart känna att området domnar av lite vilket också brukar lindra på smärtan.
Källa

 1. Kyl ner hela kroppen

När du väl upptäckt att lite is kan lindra smärtan så får du säkert den smarta idén med att kyla ner hela kroppen. Detta kan du göra genom att ta en kall dusch eller ett bad. Du bör först se hur lätt det är att ta sig till badrummet och om det gör för ont att stå upp i duschen så kan du sitta på en plastpall. I badkaret kan du sätta dig på kanten och fylla upp badkaret så att bara foten får vila i det kalla vattnet. Är det för svårt att ta sig till badrummet så kan du istället ta en balja och fylla den med kallt vatten och ha den bredvid sängen. I värsta fall kan du blöta ner handdukar och lägga dem i frysen en stund för att sedan ta ut och placera på området som är svullet.
Källa

 1. Luta foten/handen på en kudde

Under den värsta perioden med gikt kan man känna att till och med en myra orsakar outhärdlig smärta om den skulle krypa på det svullna området. Ett tips för att lindra smärtan är därför att placera foten eller handen (helt enkelt det området som är svullet) på en höjd så att ingenting rör området. Om det exempelvis är foten som är svullen så kan du placera en eller flera kuddar under knät så att foten svävar fritt. Om du har giktkristaller i handen så kan du istället placera kuddarna under armbågen eller sitta på en fåtölj med armstöd.
Källa

 1. Av med kläderna

Som det precis diskuterades så kan minsta beröring orsaka stor smärta när man lider av gikt och det bästa är då att ta av alla kläder som på något sätt kan komma att röra det svullna området som skor, strumpor eller byxor. Om du är hemma kan det vara skönt att ta av sig alla kläder och om du är tvungen att gå ut så kan du använda shorts eller kortarmade tröjor eller t-shirts. Släpp din svullnad ut i det fria!
Källa

 1. Kyl ner rummet med fläkt eller AC

Om du lider av gikt när det är varmt ute så kan värmen göra så att du känner dig ännu mer obekväm. Se därför till att köpa eller låna en fläkt så att du kan kyla ner rummet du ligger och vilar i. Ännu bättre är det om du kan få vila någonstans där det finns luftkonditionering så att du kan kylas ner. Du vill dock undvika att en fläkt eller AC blåser direkt på din svullnad eftersom att det kan göra smärtan starkare och även skada lederna.
Källa

 1. Köp en nedkylningsbar madrass eller kudde

Det kan vara en dyr investering men det är definitivt värt det om du ofta lider av giktattacker. Det finns särskilda nedkylningsbara madrasser som man lägger under lakanet och kopplar in i eluttaget. Madrassen kan sedan kylas ner till så lågt som 13 grader och det kan kännas som ett paradis för hela kroppen när man upplever en giktattack, speciellt om man lider av gikt just när det är sommar och varma temperaturer överallt. En sådan madrass kan vara rätt så dyr och om du inte kan köpa den så kan du istället köpa en kudde eller filt som har nedkylningseffekten men som inte behöver kopplas in till ett eluttag. Dessa är oftast gjorda i material som silke och 100% bomull.
Källa

 1. Vila

Det är rätt så självklart men när du lider av gikt så bör du verkligen fokusera på att vila. Desto mer du vilar, desto snabbare kan din svullnad läka och du mår också bättre av att ligga ner istället för att gå runt med svullnaden. Prioritera din hälsa och sjukanmäl dig från jobbet för att låta din svullnad läka helt och hållet. Om du börjar röra på dig innan du blivit helt frisk så är risken att du förlänger inflammationen och svullnaden istället.
Källa

 1. Köp specialskor och specialstrumpor

Du som lider av gikt och giktattacker ofta kan investera i ett par specialskor eller specialstrumpor som minskar på trycket runt foten och lindrar smärtan. Dessa passar bra om du exempelvis måste ta dig någonstans och behöver ha ett par vanliga skor på dig, som på arbetsplatsen.
Källa

 1. Bär flip flops eller tofflor

Om du inte kan investera i specialskorna och heller inte bryr dig om hur skorna ser ut så kan du istället gå runt i flip flops eller tofflor om du behöver ta dig någonstans, exempelvis till mataffären. Du känner nog mindre smärta i dessa sorters skor än tighta sneakers som trycker på svullnaden. Du vill ha luftiga och öppna skor så att du kan röra dig runt så gott det går utan att känna för mycket smärta.
Källa

 1. Ät mindre kött

Gikt beror till stor del på den dieten man håller och vad man äter. Du vill främst undvika mat som har höga mängder protein och kött är en av dem. Du bör därför undvika kött så gott du kan och om du lider av gikt så vill du undvika kött under hela perioden som du har gikt. Efter att din gikt läkt så bör du undvika exempelvis rött kött och generellt äta kött i mindre mängder för att undvika en framtida attack.
Källa

 1. Undvik alkohol

Alkohol är också känt för att innehålla stora mängder protein och kan även öka mängden urinsyra som bildas i kroppen. Du bör undvika alkohol för att minska risken att få en giktattack och om du har gikt så bör du absolut inte dricka någon alkohol, även om den är alkoholfri, eftersom det är mängden protein som triggar giktattacken och även alkoholfria drycker kan innehålla höga mängder protein.
Källa

 1. Håll dig undan från protein

Det är höga mängder protein och puriner som orsakar att mer urinsyra bildas och du vill därför se till att du undviker all mat och dryck som innehåller höga mängder protein. Du bör istället fokusera på att äta och dricka fiberrikt. På så sätt kan du undvika att få gikt i framtiden och om du lider av gikt så kan du undvika att en giktattack triggas fram.
Källa

 1. Ät vitaminer

Det finns flera vitaminer som hjälper mot urinsyrehalten i kroppen som triggar giktattacken och många har upplevt att de mår bättre när de får i sig vissa vitaminer, antingen genom att köpa tabletter eller att äta frukt och grönt. Om du ska köpa vitaminer i tablettform så kan du köpa vitamin C men undvik de tabletter som har höga mängder socker eftersom att de också kan trigga en attack.
Källa

 1. Ät frukt och grönt

Olika frukter som kan få dig att må bättre är äpple, banan, jordgubbar, körsbär, vattenmelon, ananas och blåbär. Det kan vara ännu skönare att använda en mixer för att blanda ihop frukterna och lägga till mycket is så att du får en nedkylandeeffekt. Glöm inte att heller inte äta för mycket frukt eftersom att frukt också har höga mängder socker.
Källa

 1. Diskutera med din läkare

Din läkare vet bäst och när du upplever en giktattack eller lider av gikt så är det viktigt att informera din läkare så att han eller hon vet vad som pågår och hur du mår. Läkaren kan ge dig tips baserat på din tidigare historia och även se till att du får den medicin du behöver. Om du lider av gikt under en längre period så är det bra om läkaren vet varje gång du upplever smärta så att ni kan jobba på en förebyggande behandling för gikt i framtiden.
Källa

 1. Smärtstillande medicin

Under en giktattack så kan smärtan vara så outhärdlig att bara smärtstillande medicin kan hjälpa. Du kan använda dig utav receptfria läkemedel som Alvedon eller Ipren om du för tillfället inte har något annat alternativ men om du lider av gikt under en längre tid så bör din läkare ge dig recept för mediciner som både hjälper mot smärtan och håller urinsyrehalten i balans för att undvika framtida attacker. Innan du tar medicin så bör du kolla så att den inte istället triggar din giktattack ännu mer eftersom att vissa mediciner kan göra att urinsyrehalten ökar. Dubbelkolla därför med din läkare först.
Källa

 1. Drick eller ät speciella örter

Det finns flera olika sorters örter och te som kan hjälpa dig när du lider av en giktattack och om du lider av gikt under en längre period så kan detta vara ett hälsosammare alternativ. Du kan dricka te som grönt te och kamomillte som båda har läkande och smärtstillande effekter och du kan även testa mer spännande örter som brännässla och kvickrot som även de har läkande effekter. Det går bra att dricka 2–4 koppar per dag och du kan snabbt se hur både svullnaden och inflammationon minskar och att du även mår bättre mentalt.
Källa

 1. Mental träning

Mental träning är något som hjälper många i vardagen, både vid sjukdom, stress och ångest. Det kan också handla om att vilja prestera bättre och lyckas. Med hjälp av mental träning och att placera ditt sinne i ett bekvämt och säkert tillstånd kan du sakta lära dig att hantera smärtan på ett starkare sätt om du lider av gikt sedan en längre period. Du måste visa att du är starkare och när du gör andra saker för att lindra smärtan, som att exempelvis dricka iskallt vatten eller lägga en kall duk på det svullna området, så måste du också mentalt tro på att det kommer att hjälpa dig att må bättre.
Källa

 1. Akupunktur

Mycket forskning visar på hur gikt kan behandlas med akupunktur och även om det inte går att bota gikt helt och hållet så kan akupunktur definitivt göra mycket mot smärtan. Akupunktur används för att stimulera nervsystemet och genom att placera nålar på specifika punkter som relaterar till giktsmärtan så kan man reducera smärtan dramatiskt. Akupunktur har använts i tusentals år och används fortfarande i kinesisk traditionell medicin för att behandla smärtor och sjukdomar.
Källa

 1. Vädret

Vädret har en stor påverkan på oss och kan inte bara trigga en giktattack utan många andra sjukdomar och problem. Kroppen gillar att befinna sig i stabila temperaturer som inte varierar allt för ofta. Om du exempelvis är inomhus där det är svalt och skönt och sedan går ut i varma solen så kan kroppen få en chock. Om det istället är varmt och behagligt hemma och du går ut i vinterkylan så kan kroppen också få en stark reaktion. Det är viktigt att komma ihåg att gikt är en form av artrit och ledinflammation som också starkt påverkas av vädret.
Källa

 1. Ovanliga ingredienser i hemmet

Det finns många konstiga och ovanliga saker du kan hitta i hemmet som faktiskt kan hjälpa mot en giktattack och smärtan. Det är exempelvis ingefära, bakpulver och äppelcidervinäger. Ingefära är en naturlig ört som använts i tusentals år för att hjälpa mot smärta och sjukdomar. Det finns mycket forskning som visar på att ingefära kan reducera smärta och obehag och det räcker att blanda det i maten du lagar eller lägga till lite i teet. Bakpulver är något som hjälpt många att minska smärtan och obehag vid en giktattack och genom att blanda en sked med bakpulver med vatten märker du snabbt att du mår lite bättre. Personer som lider av hypertoni eller högt blodtryck bör dock undvika bakpulver. Äppelcidervinäger har också en läkande effekt och du kan blanda en sked äppelcidervinäger i ett glas vatten och dricka dagligen.
Källa

 1. Körsbär och jordgubbar

Frukt och grönt är alltid bra för att få dig att må bättre men specifikt körsbär och jordgubbar kan ha läkande och smärtstillande effekt när du lider av giktattack. Du kan äta dem som de är eller mixa upp i en mixer till en juice eller smoothie. Då kan du också lägga i lite is så att det även ger din kropp en kylande effekt.
Källa

 1. Vild fisk

Det är viktigt att undvika fel sorters kött och fisk men vild fisk kan vara bra mot smärtan vid en giktattack. Fisken innehåller nämligen höga mängder omega 3 som kan hjälpa till att både minska inflammationen och smärtan. Lax kan vara väldigt bra att äta när man har gikt men det är fortfarande viktigt att äta allt med måtta och inte överdriva. Om du lidit av gikt innan så kan det vara bra att göra rätt sorters fisk till en naturlig del av din diet för att undvika gikt i framtiden.
Källa

 1. Kolpulver

Pulver gjort av kol har en stor läkande och smärtstillande effekt, det finns forskning som visar att kolpulvret kan absorbera en del urinsyra vilket därför också kan stabilisera mängden urinsyra och läka gikt. När du lider av en smärtsam giktattack så kan du blanda kolpulver i ett varmt bad. Du kommer snabbt att må mycket bättre och det går även bra att blanda kolpulver med vatten för att skapa en krämig massa och sedan smörja in på det området där du har inflammation. Det går också att konsumera kolpulver i form av kosttillskott. Tänk på att inte använda för mycket kolpulver utan läs instruktionerna på förpackningen noggrant.
Källa

 1. Varm och kall press med värmepåse

Om man lider av akut smärta och vid den tidpunkten inte har tillgång till medicin eller inte kan ta sig till ett sjukhus så kan man testa att använda sig utav en värmepåse. En värmepåse värmer man upp i en mikro eller med händerna och pressar sedan mot området som gör ont. Samtidigt har man en kall duk och växlar mellan värmepåsen och den kalla duken ungefär var tredje minut. Smärtan borde snabbt bli lindrigare och du kan sedan i lugn och ro försöka vila.
Källa

 1. Citronjuice

Citronjuice kan snabbt och effektivt mildra din smärta vid en giktattack och om du lider av gikt under en längre period så kan det vara bra att veta hur stor skillnad just citronjuice kan göra. Tre gånger om dagen kan du blanda juicen från en halv citron med vatten och fortsätta så under hela tiden som du har gikt. Du borde känna skillnad redan efter en dag och det kan därför vara värt att göra det till en del av din diet när du lider av gikt.
Källa

 1. Kosttillskott

Det finns många kosttillskott som kan hjälpa mot smärtan vid en giktattack. Många av tillskotten innehåller de ämnen som du kan hitta i frukt och grönt men det kanske inte alltid är så lätt att ta sig ut och handla när man lider av gikt eller så är det inte säsong för just de frukter som du är ute efter. Kosttillskotten kan därför vara ett bra alternativ för att lindra smärtan och några att rekommendera är exempelvis bromelain som finns i ananas men även omega 3 som kan vara ett alternativ om man inte kan få tag på fisk.
Källa

 1. Magnesium

Magnesium är en mineral som är väldigt viktigt för kroppen. En del forskning visar hur en bra mängd magnesium kan hjälpa till att behandla gikt genom att minska mängden urinsyra. Personer som har brist på magnesium har också en större risk för att drabbas av gikt så om du haft gikt tidigare så kan det vara bra att se till att du har tillräckligt med magnesium i kroppen. Magnesium kan du ta i form av kosttillskott men du kan också äta en magnesium rik diet som exempelvis innehåller mycket spenat, quinoa och mandlar.
Källa

Du kanske också är intresserad av denna artikel:
Gikt, portvinstå – vad är det? | Symptom, orsaker och behandling (2018)

Recent Content