De bästa skorna om du har Gikt – 2019


Vilka är de bästa skorna om man har gikt?

Om du har någonsin lidit av gikt — eller har du sett en nära vän eller familjemedlem som behandlar en giktattack — du vet att det är ett otroligt smärtsamt tillstånd. Medan många faktorer bidrar till gikt, är den omedelbara orsaken en hög koncentration av urinsyra i blodet, vilket leder till uratkristaller ansamlas i lederna. Dessa kristaller orsakar inflammation och svullnad som leda till intensiv smärta, ofta i den tår, fötter, anklar, knän och händer.

Enligt Mayo Clinic producerar din kropp urinsyra när den bryter ner purinerPuriner finns naturligt i våra kroppar och förekommer i högre koncentrationer i vissa livsmedel och drycker — främst kött, skaldjur och öl. I en normal situation, urinsyra löses i vårt blod och passerar genom våra njurar utan incidenter. Men under en gikt attack, finns det ett överskott ansamling av syra (kanske på grund av ett ökat intag av puriner eller dålig njurfunktion) och otäck symptomen hit. Jag hittade flera skor på Minfot.se som hjälpt mig under mina värsta giktattacker. Här är några av de skor som jag själv gillade.Birkenstock Herrsandal Boston Svart Oil Läder

Birkenstock Herrsandal Boston Svart Oil Läder

Här är ytterligare en som är lite billigare. Det var den i varjefall när jag köpte den. Den finns också här på  Minfot.se om man är intresserad av den.

Scholl Herrsandal Moldava Ad Svart
Scholl Herrsandal Moldava Ad Svart

 

Att hitta giktlindring

Symtomen vid en gikt attack kommer ofta plötsligt och intensivt — ibland vakna människor mitt i natten. Och medan den första intensiva smärtan kan avta i timmar i taget, du kommer sannolikt fortfarande lider av obehag, svullna leder, och minskad rörlighet och rörelseomfång tills attacken avtar helt. Om du tror att du upplever en gikt attack, rekommenderar yrkesverksamma att se din läkare, eftersom detta inte är ett tillstånd som bör gå obehandlade.

I samråd med din läkare, kan du hitta lättnad genom medicinering, kostförändringar, hålla väl hydrerad samt att vidta vissa åtgärder i hemmet för att hitta så mycket komfort som möjligt under ett skov. Om anfallet påverkar dina tår eller fötter, kunde ett av dessa steg relatera till ditt val av skor.

Bästa skor för gikt

Under en gikt attack ökar något tryck på svullna leder smärta, så åtsittande strumpor och skor är en no-go. För att lindra smärta, rekommenderas det ofta att hålla drabbade fötterna nakna när det är möjligt. När det inte är möjligt att gå barfota, prova att bära rymliga skor som ger dina tår och fötter gott om utrymme så att ingenting är klämd eller trångt. Eftersom dina fötter kommer att vara svullna och kan du välja en stor bredd av en mjuk, rymlig sko att skapa den mest bekväm för fötterna.

Stortån gemensamma är den oftast drabbade leden när det gäller gikt, så undvik alla skor med en spetsiga toebox som sätter press på din stora-tå gemensamma och tvingar det mot andra tårna.

Medan vissa människor rekommenderar vadderade och nonflexible skor för gikt, finns det viss kontrovers över detta råd. De i Pro kudde lägret säger att flexibla eller minimala skor kan göra att sätta större press på din stora-tå gemensamma. Dr. Campitelli, en fotvårdsspecialist baserat i Ohio, säger sin erfarenhet har gett honom ett annat perspektiv. Han säger cushiony skor orsaka oss att slå med våra klackar och push off med tårna, och detta faktiskt betonar det stora-tå gemensamt. Däremot, orsakar minimala skor oss att strike mitten av foten och ta kortare steg när vi flyttar. Detta gör att vi faktiskt skjuta ifrån mer med våra benmuskler och mindre skjuter ifrån med våra stora tår, vilka sätter mindre övergripande press på våra stora-tå leder beroende.

Gikt – skor och sulor som kan lindra dina besvär

Gikt är en ledinflammation som ger plötsliga inflammationer och skapar mycket smärta och obehag. Gikt kommer i ”attacker”, vilket innebär att inflammationen snabbt uppstår, är väldigt kraftig och läker sedan ut inom några veckor.

När man drabbas utav gikt är det oftast stortåns inre led som blir inflammerad, men gikt kan även förekomma i andra leder. Som exempelvis fotleden, knäleden och fingerleden. Om man drabbas utav återkommande giktattacker så bör man kontakta sin läkare, då det finns läkemedel som förebygger att besvären återkommer.

För att lindra dina besvär i samband med gikt så kan du använda skoinlägg eller skor som är styva, vilket minskar stressen i foten. Skor och sulor som är mjuka böjs allt för lätt, som i sin tur skapar och orsakar stress i fotens leder. Du kan även placera en ortos i dina skor, vilket kan ge ytterligare stöd för lederna där gikt eller smärtan förekommer.

Minfot.se

Recent Content