Kan man dricka vin om man har gikt? – Öl. alkohol och vin?


Kan man dricka vin om man har gikt?

Alkoholintag är starkt förknippat med en ökad risk för gikt. Denna risk varierar väsentligt beroende på typ av alkoholhaltig dryck: öl ger större risk än sprit, medan måttligt vindrickande inte ökar risken.

Källa: The Lancet

En annan källa skriver:

Öl och sprit har som sagt länge varit känt för att öka risken för gikt, vilket är den vanligaste formen av inflammatorisk artrit, men enligt en 2014-studie i The American Journal of Medicine kan vin också bidra till återkommande giktattacker.

Så här skriver dem mer i ämnet.

I 2014-studien fyllde 724 giktpatienter frågeformulär med några månader samt efter giktattacker om deras kost, mediciner, träning och antal konsumerade alkoholhaltiga drycker. Forskarna jämförde vad en deltagare konsumerade en genomsnittlig dag med vad den deltagaren hade konsumerat under 24 timmar före en giktattack. Forskare tittade på den totala effekten av alkohol på giktattacker såväl som de individuella effekterna av vin, öl och sprit, med hänsyn till diet och andra faktorer.

Resultaten visade att en enda portion vin, öl eller sprit (antingen rak eller i en blandad dryck) under en 24-timmarsperiod inte ökade risken för upprepade giktattacker. Men att konsumera mer än en till två drinkar om dagen gjorde det – med 36%. Med två till fyra drycker ökade risken med 50%, och den fortsatte att öka med mängden alkohol som konsumeras. När de tre typerna av alkohol jämfördes var vin faktiskt en betydande trigger.

Att dricka mellan ett till två glas vin 24 timmar före attacken ökade risken för återkommande attacker med 138%; med andra ord, det mer än fördubblade risken för en giktattack, jämfört med att inte dricka något vin. Däremot, att dricka två till fyra öl under 24 timmar före en attack ökade risken med 75%.

Källa: The American Journal of Medicine

Recent Content

link to Vad är gikt?

Vad är gikt?

Gikt är en sorts artrit. Artrit är ett vanligt tillstånd som orsakar svullnad och smärta i lederna. Gikt anses av de flesta (inta alla) vara en kronisk sjukdom, vilket betyder att den inte har...