Vad är gikt?


Gikt är en sorts artrit. Artrit är ett vanligt tillstånd som orsakar svullnad och smärta i lederna. Gikt anses av de flesta (inta alla) vara en kronisk sjukdom, vilket betyder att den inte har något botemedel och oftast håller i sig hela livet.

Gikt kommer plötsligt och ibland som allvarliga attacker. Under en gikt-attack kan du uppleva smärta, svullnad och/eller rodnad i lederna. Gikt-attacker sker ofta i stortån, men de kan påverka alla leder i kroppen som t.ex. armbågarna, knäna, händerna eller fotlederna. Gikt är extremt smärtsamt och kan ibland vara svårt att kontrollera. Gikt kan antingen vara akut eller kroniskt.

Njursjukdomar kan leda till gikt, och gikt kan leda till njursjukdomar. Om du lider av något av dessa tillstånd, tala med din läkare om hur du kan förhindra att du även får det andra.

Vad är skillnaden mellan akut och kronisk gikt?

Akut gikt

  • Vanligtvis påverkas endast 1-3 leder.
  • Du kommer endast känna av symptomen under attacker.
  • Attackerna kan vara i några dagar upp till en vecka.
  • Efter en attack kommer du inte känna av några symptom.
  • Du kan börja med att få akut gikt men sedan få kronisk gikt med tiden om attackerna sker allt oftare.

Kronisk gikt

  • Kronisk gikt innebär att du upplever 2 eller fler gikt-attacker per år.
  • Ofta påverkar mer än en led.
  • Vissa personer som lider av kronisk gikt upplever endast korta pauser mellan attackerna och känner av symptomen större delen av tiden.
  • Kronisk gikt kan leda till permanent stelhet, skada och missbildning i lederna.

Vad orsakar gikt?

Gikt orsakas av att man har för mycket urinsyra i blodet. Urinsyra produceras när kroppen bryter ned en kemikalie som kallas puriner.

Vem riskerar att få gikt?

Alla kan få gikt, men det är vanligare hos män. Gikt är också vanligare hos vuxna.

Vilka är symptomen på gikt?

Trots att många får sin första gikt-attack i stortån kan attackerna även ske i andra leder.

Hur kan jag hantera gikt-attacker?

Gikt-attacker kan ske plötsligt och vara extremt smärtsamma.

Varför sker gikt-attacker mest på natten?

Gikt-attacker sker på natten och på tidig morgon, sällan under dagen. Du kan uppleva att en attack börjar när du sover. Det är inte helt klart varför detta sker, men några vanliga teorier är uttorkning, en lägre kroppstemperatur samt förändringar av hormonnivåerna.

Tala med din läkare om hur du kan förhindra gikt-attacker under natten.

Vilka komplikationer medför gikt?

Gikt orsakar inte endast smärta. Att ha gikt, särskilt kronisk gikt, kan leda till allvarliga hälsoproblem med tiden om det lämnas obehandlat.

Vilka tester kan man göra?

Om du tror att du har gikt är det viktigt att testa dig och bli diagnostiserad av en läkare så att du kan få den behandling du behöver.

Hur behandlar man gikt?

Att ta för många mediciner eller att ta vissa mediciner samtidigt kan vara farligt, därför är det viktigt att tala med din läkare om hur många mediciner du kan ta.

Kan man förhindra gikt?

Gikt kan oftast inte förhindras via livsstilsförändringar. Många personer som har gikt behöver mediciner för att få det under kontroll.

Vilken är den bästa kosten om man har gikt?

Viss mat och dryck är bättre än andra för att kontrollera gikt.

Gikt och njursjukdomar

Det är vanligt att njursjukdomar orsakar gikt. Dock kan gikt också leda till njursjukdomar, eftersom urinsyra filtreras genom njurarna.

Recent Content