Vad bör man undvika om man har gikt?


Vad bör man undvika om man har gikt?

Gikt – Gammalt citat säger ”an ounce of prevention is worth a pound of cure” är särskilt sant när det gäller gikt smärta. En form av artrit, gikt kan börja plötsligt och leda till svår smärta, stelhet och svullnad i en eller flera leder.

Medan genetik kan göra en gikt attack mer eller mindre sannolikt (och ingen kan välja sina gener), finns det andra gikt utlösare som du kan och bör styra.

Äta hög-purin livsmedel

Hög-purin livsmedel kan kvitta en gikt attack, men de inte är den underliggande orsaken, säger Theodore Fields, MD, talesman för GoutPitStop.com, chef för reumatologi fakulteten praktiken planen på sjukhus för speciella kirurgi, och professor i klinisk medicin vid Weill Cornell Medical College i New York City.

”Fel mat kan vara den ’sista droppen’ som sätter igång en gikt attack, men patienten måste ha varit benägna att attacken genom att ha högt blodtryck urinsyra med efterföljande insättningar av urinsyra i lederna”. Exempel på hög-purin livsmedel är rött kött, skaldjur och öl.

Dricka alkohol

Dricka alkohol av något slag kan utlösa en gikt attack eftersom det minskar njurens förmåga att filtrera urinsyra och kan resultera i en ansamling. Hög-purin alkoholhaltiga drycker, såsom öl, kan också leda till en högre urinsyra nivå, en annan riskfaktor för gikt.

Den mer alkohol som konsumeras, desto större chans att en gikt attack, så människor som är predisponerade för gikt ska dricka så lite som möjligt. Detta gäller särskilt under de första sex månaderna efter början en urinsyra-sänkande medicin, som redan är en riskfylld tid för ökad giktattacker och gikt smärta.

Övervikt och fetma

Att vara överviktiga fyrdubblar dina risken för gikt. ”Fetma, diabetesoch förhöjt kolesterol är villkor som ofta ses tillsammans och när den förekommer i samma patient kallas metabola syndromet. Patienter med dessa tillstånd ofta har också förhöjda nivåer av urinsyra i blodet ”, säger Herbert S.B. Baraf, MD, klinisk professor i medicin vid George Washington University och senior partner på artrit och reumatism Associates i Washington, D.C. området.

Ibland diuretika ordineras för att behandla högt blodtryck kan orsaka de höga nivåerna av urinsyra, men ibland höga halter förekommer bara på grund av frågor som rör dessa hälsoproblem. Viktminskning kan ofta bidra till att minska nivåerna av urinsyra och därför risken för gikt, men mängden pounds skjul måste vara betydande.

Dricka läsk

Majssirap är en skyldige att höja nivåerna av urinsyra och ökar risken för gikt. Flera 12-ounce portioner vanlig läsk har visat sig öka urinsyra hos både män och kvinnor, enligt Dr Fields.

Människor i riskzonen för gikt bör antingen switch för att lightläsk (som inte innehåller hög majssirap) eller begränsa vanlig läsk till inte mer än en 12-ounce servering en dag. Det är också värt att notera att hög majssirap kan hittas i många fruktdrycker, köpta bakverk, glass, godis, förädlade snabbmat, frukostflingor och andra objekt, så Läs etiketterna noggrant för att bespara dig gikt smärta.

Att bli uttorkad

Att bli uttorkad kan också vara en riskfaktor för gikt. Experter vet inte den exakta orsaken, men tror det kan ha något att göra med koncentrationen av urinsyra kristaller i ledvätskan.

Gikt är också förknippat med som innehåller urinsyra njursten, betydligt ökad risk för som när du är uttorkad, säger fält. För att förhindra uttorkning, dricka sex till åtta 8-ounce portioner vatten en dag (och mer om du svettningar avsevärt från motion eller i varmt väder).

Vad bör man undvika om man har gikt?
Vad bör man undvika om man har gikt?

Vädret

Varmt väder kan definitivt vara en riskfaktor för gikt som svettning kan orsaka extra vätskeförlust från kroppen, vilket kan leda till uttorkning. Det är mindre klart om kyla bidrar till gikt.

– I teorin, urinsyra är mindre lösligt och därför mer benägna att fällningen ut i kallare temperaturer, säger fält. ”Detta kan vara en av anledningarna till varför stortån är den vanligaste platsen för gikt, eftersom temperaturen vid tån är lägre än många områden på kroppen”.

Gikt är dock inte mer frekvent rapporterat i kallare klimat. Dessutom händer skulle tenderar att ha lägre temperatur samt, men är mindre sannolikt att uppleva gikt smärta i tidig attacker.

Dåligt passande skor

En annan gikt trigger kan bär fel skor. Någon form av skada eller trauma till ett område kan orsaka en gikt smärta flare hos känsliga personer. Skor som rub tån kan bidra till en attack så det är bäst att se till att dina skor tå området är tillräckligt bred för att rymma dina fötter utan klämmande eller gnugga. Detta kan vara särskilt användbart om en gikt attack inträffar eftersom det kan vara så smärtsamt att du inte skulle kunna tolerera något röra tårna.

Medicinska behandlingar

Ironiskt nog kan vissa behandlingar utformade för att hjälpa människor att bli friskare bidra till risken för gikt smärta. Exempelvis kan tar diuretika minska din njurens förmåga att ta bort urinsyra och leda till hyperurikemi, en riskfaktor för att utveckla gikt.

Kemoterapis uppdelning och snabb omsättning av celler kan leda till ökad produktion av urinsyra. Kirurgi eller en plötslig svår sjukdom som orsakar mindre blod flyter på perifera lederna kan vara en riskfaktor för gikt som kan ta baby acetylsalicylsyra för hjärtat. Även urinsyra-sänkande läkemedel själva kan öka risken för gikt på kort sikt.

Även om dessa behandlingar är riskfaktorer, men aldrig sluta någon behandling eller medicinering utan att rådfråga läkare.

Medan det är inget vi kan göra åt vår genetik, är det värt att notera att detta är en stor riskfaktor för att utveckla gikt. I själva verket har en av fyra personer med gikt smärta en familjehistoria av villkora. Det finns saker du kan göra när det gäller ändra dina matvanor och allmänna livsstil, men gikt är fortfarande en ärftlig sjukdom och inte ditt ”fel”.

Källor: 1177 Vårdguiden, Läkemedelsverket, Mayoclinic, Kidneyfund och Medicalnewstoday.

Recent Content