Alkohol och gikt, – finns det något samband mellan alkohol och gikt?


Forskare har visat att det finns ett samband mellan alkohol och gikt. Det råder dock fortfarande en viss debatt om huruvida gikt faktiskt orsakas av alkohol eller förvärras av den. Det råder ingen tvekan om att alkoholkonsumtionen, särskilt i fråga om öl, ökar purinnivåer i kroppen, och purin är ett ämne som så småningom upplöses i urinsyra, som orsakar gikt. Vissa experter tror att gikt orsakas främst av en genetisk predisposition och att alkohol är bara en utlösningsmekanism som orsakar attacker av gikt.

Gikt är en typ av artritisk sjukdom, vilket kan vara mycket smärtsamt och även invalidiserande. När människor lider av det, kommer lederna i vissa delar av kroppen svälla och bli något immobiliserade. I många fall tenderar gikt att hända mer i de nedre extremiteterna, och det börjar ofta i dessa områden först. Den orsakas av kroppen inte kan smälta urinsyra, och syran hårdnar till små kristaller. Detta ämne kommer att ackumuleras i en persons leder och gör det svårt för dem att röra sig.

Läs resten av artikeln här.

Recent Content

link to Vad är gikt?

Vad är gikt?

Gikt är en sorts artrit. Artrit är ett vanligt tillstånd som orsakar svullnad och smärta i lederna. Gikt anses av de flesta (inta alla) vara en kronisk sjukdom, vilket betyder att den inte har...