Vitamin C och Gikt – Kan man bota gikt med C vitaminer?


vitamin c

Ja, forskning visar att C-vitaminer kan vara användbart för att förebygga gikt.

C-vitamin är en viktig vitamin som hjälper din kropp att bygga, reparera och underhålla friska vävnader.

C vitamin kallas även askorbinsyra och är en antioxidant. Den hjälper din kropp att försvara sig mot molekyler med fria radikaler som kan orsaka skada.

När det gäller gikt verkar dock användbarheten av C vitaminer bero på om du redan har gikt eller inte.

Vad säger forskningen om Vitamin C och gikt?

Forskning visar att C-vitamin (askorbinsyra) kan vara användbart för att förebygga gikt.

En studie från 2009 undersökte den potentiella nyttan av C-vitamin hos nästan 47 000 män som inte hade gikt.

Forskarna fann ett samband mellan C-vitaminintag och risken för att utveckla gikt. De noterade också att en högre dos som fortfarande låg inom ett ganska typiskt intervall tycktes visa en större fördel än en lägre dos.

Det finns några orsaker till att du kan överväga att prova C-vitamin: C-vitamin är allmänt känt för att vara säkert och det är lätt att få tag på. Du kan köpa kosttillskott i många apotek och livsmedelsbutiker. Du kan också öka mängden frukt och grönsaker som är C-vitaminrika i din kost.

Hur gör jag?

Personligen så tar jag höga doser av C vitaminer varje dag. Man bör inte äta för mycket på en gång för kroppen kan inte tillgodogöra sig alltför mycket i ett intag. Lösningen är istället att sprida ut den under dagen. Jag brukar istället äta askorbinsyran 3 gånger per dag. Sedan bör man alltså ta klart större doser än vad som rekommenderas normalt. Sedan jag började med detta så har jag inte haft gikt en endast gång. Beror det på C vitaminerna? Kanske, personligen så är jag övertygad om det. Det finns ju även en hel del forskning som stödjer detta.

Recent Content