Vad är det för skillnad på gikt och falsk gikt?
Vad är det för skillnad på gikt och falsk gikt? Jag funderade på detta häromdagen och bestämde mig för att söka efter ett svar på Google. Jag hittade följande artikel som besvarar frågan. Det är en Doktor Löfberg som sidan hemtrevligt.se frågat denna fråga.
Doktor Helge Löfberg svarar:
När man har ont i knät så kan det bero på en retning, en inflammation, i den slemhinna som ”tapetserar” insidan av leden. Det kan också vara väggen utanför (ledkapseln) som är skadad. Ofta fylls leden av vätska (vatten i knät) och vita blodkroppar. Blodkärlen vidgar sig då och knät blir varmt, rött och svullet. Numera vet man att de vita blodkropparna bildar en rad cellhormoner och signaler som framkallar smärta och ökar inflammationen.
Om man har äkta gikt så är orsaken små nålformade utfällningar, kristaller, av urinsyra som angrips av de vita blodkropparna. Oftast är det stortåns stora led, rakt ovanför tåns ”trampdyna”, som akut svullnar upp och gör jätteont. Ett typiskt giktanfall är så våldsamt att det knappast går att förväxla med något annat.
Men du har falsk gikt, och då har det i stället bildats små kristaller av kalk och fosfat som kallas pyrofosfat i knät. Även då angriper de vita blodkropparna kristallerna och orsakar inflammation, fast den blir inte riktigt lika intensiv.